Actueel

Wij vinden de privacy van onze kinderen belangrijk. Om die reden vindt u op deze pagina slechts een selectie van ons nieuws met slechts één foto per artikel. Ouders en verzorgers van onze leerlingen kunnen terecht op MijnSchool. Wie is ingelogd vindt daar het laatste nieuws, de agenda en andere actuele zaken.

Finsterke, de nieuwsbrief van ons ikc

ikc it iepen finster brengt regelmatig nieuwsbrieven uit over het reilen en zeilen op ons kindcentrum. Hier vindt u de uitgebrachte edities:

Talentenmiddag

Tijdens de talentenmiddag op it iepen finster brachten de kinderen van groep 5 t/m 8 een bezoek aan de Achlumer molen.
Drie vrijdagmiddagen fietsten we met een groepje kinderen naar de molen. Daar stond molenaar René ons op te wachten. Hij verzorgde een interessante rondleiding. Alle 3 keren was het weer anders. De ene keer kwamen we met regen en storm. De andere keer was het windstil. De ene keer moesten de zeilen op het hekwerk van de wiek om zo meer wind te vangen. De kinderen mochten dan helpen om het met touwen vast te maken. De andere keer waaide het juist zo hard dat de wieken zonder zeilen heel hard in het rond gingen. En dan pompte de molen wel 400 liter per seconde naar de andere kant. De kinderen zagen ook hoe de molenaar de molen laat remmen, hoe de vijzel (waterschroef) het water omhoog pompt. En hoe alle houten tandwielen in elkaar grijpen en hoe alles dan gaat werken.
Ook zagen we in de molen 'reuzel' hangen. De kinderen dachten dat het oud vlees was. De molenaar vertelde dat het vet uit de varkensbuik is. En dat hij de reuzel door de gehaktmolen haalt en er dan het houtwerk mee smeert, zodat alles soepel blijft draaien.
Mooi om zo een stukje cultureel erfgoed uit eigen omgeving van dichtbij te bekijken. Een mooie belevenis!